داروهای ضدافسردگی ممکن است مشکلات حافظه سالمندان را بدتر کنند؟

تحقیق جدیدی نشان میدهد سالمندانی که مشکل حافظه دارند و همزمان داروهای ضدافسردگی مصرف میکنند، ممکن است سریعتر دچار زوال ذهنی شوند. این خطر بهویژه در مورد داروهای معروف به SSRIs بیشتر است.
زوال عقل چیست؟ زوال عقل یا فراموشی پیری به مشکلاتی گفته میشود که روی حافظه، فکر کردن و انجام کارهای روزمره تأثیر میگذارد. آلزایمر شایعترین نوع آن است. طبق آمار، تا سال ۲۰۵۰ بیش از ۱۳۹ میلیون نفر در جهان به این مشکل دچار خواهند شد.
داروهای ضدافسردگی چطور کار میکنند؟ این داروها مادهای به نام سروتونین را در مغز افزایش میدهند که به بهبود خلق و خو کمک میکند. پزشکان معمولاً این داروها را برای کاهش اضطراب، افسردگی، بیقراری و مشکلات خواب در سالمندان تجویز میکنند.
در این مطالعه، محققان اطلاعات بیش از ۱۸ هزار سالمند مبتلا به زوال عقل را بررسی کردند. نتایج نشان داد سالمندانی که ضدافسردگی مصرف میکردند، حافظهشان سریعتر ضعیف میشد. همچنین خطر شکستگی استخوان و حتی مرگ در آنها بیشتر بود.
جالب اینکه سه داروی معروف ضدافسردگی (اسیتالوپرام، سرترالین و سیتالوپرام) و داروی میرتازاپین با افت سریعتر حافظه ارتباط داشتند. این ارتباط در سالمندانی که مشکلات شدیدتری داشتند، قویتر بود.
البته هنوز مشخص نیست که آیا خود افسردگی باعث این مشکل میشود یا داروها. به هر حال، این مطالعه نشان میدهد که باید در مصرف این داروها برای سالمندان دقت بیشتری شود.
آیا شما یا یکی از عزیزانتان از این داروها استفاده میکنید؟ به نظر شما پزشکان باید چه نکاتی را هنگام تجویز این داروها در نظر بگیرند؟
دانشمندان تأکید میکنند که کنترل منظم وضعیت سالمندانی که همزمان با مشکلات حافظه، داروهای ضدافسردگی مصرف میکنند، بسیار مهم است.
(منبع: طریقت تسلیم – Psychology Today)