چینی ها چطور در 3600 سال پیش پنیر درست می کردند؟
محققان موفق به استخراج و رمزگشایی دیانای پنیر باستانی شدهاند که ۳۶۰۰ سال پیش همراه با بقایای مومیاییشده مردمان عصر برنز، در شمال غربی چین کشف شدند.
این مومیاییها که در قبرهایی در صحرای «تکلهمکان» دفن شده بودند، به همراه تکههای پنیر که روی سر و گردنشان قرار داشت، به خاک سپرده شدهاند؛ احتمال داده میشود این پنیرها به عنوان خوراکی برای زندگی پس از مرگ با آنها دفن شده باشند.
یک دهه پس از کشف این لبنیات در کنار بقایای مومیاییشده که به دلیل شرایط خشک بیابان بهخوبی حفظ شده بود، دانشمندان موفق شدند دیانای این پنیر را که به عنوان قدیمیترین پنیر موجود در آثار باستانی شناخته میشود، استخراج کنند.
تحقیقات انجام شده روی این پنیرهای باستانی نشان میدهد که چگونه مردم «شیائوهه» این محصول لبنی را تولید و از میکروبها برای بهبود مواد غذایی خود استفاده میکردند.
تیمی به سرپرستی چیائومئی فو، متخصص ژنتیک باستانی، موفق شدند دیانای بز و گاو را در نمونههای این پنیر کشف کنند. همچنین موفق به شناسایی دیانای میکروبهای موجود در این محصول لبی شدند که تأیید میکند این محصول کفیر بوده است؛ نوعی پنیر که هنوز هم بهطور گسترده تولید و مصرف میشود.
مطالعهای که در اکتبر ۲۰۲۱ منتشر شد، نشان داد که مردم شیائوهه در تولید کفیر از ترکیب شیر چند نوع حیوان استفاده نمیکردند؛ امری که در سنتهای تولید پنیر در خاورمیانه و یونان رایج بود، اگرچه علت این تفاوت مشخص نیست.
«تیلور هرمس»، استادیار مردمشناسی دانشگاه آرکانزاس، گفت: «مردم شیائوهه احتمالاً پنیر را به همان شیوهای تولید میکردند که تولیدکنندگان سنتی کفیر امروزی انجام میدهند؛ یعنی با استفاده از دانههای کفیر قبلی (مشابه کامبوجا یا خمیر مایه نان) که از طریق خانواده، دوستان و سایر ارتباطات اجتماعی منتقل میشدند. این همان چیزی است که این مطالعه را بسیار مهم میکند؛ چرا که نشان میدهد چگونه این میکروبهای غذایی از طریق شبکههای اجتماعی و فرهنگی در سراسر آسیا منتشر شدهاند.»