چگونه میل به شیرینی خوردن را کاهش دهیم؟

آیا برای کاهش وزن یا برای لذت بردن از خوراکیها به سراغ نوشابههای رژیمی یا میان وعدههای شیرین شده مصنوعی میروید؟ بسیاری از دانشمندان معتقدند که این ایده خوبی نیست.
سازمان جهانی بهداشت نیز در می ۲۰۲۳ میلادی و در پی انتشار گزارشهای تحقیقات متعدد در این باره، اعلام کرد که افراد برای کنترل وزن خود، نباید به هیچ نوع قند رژیمیِ جایگزین از جمله استویا و میوه راهب اعتماد کنند.
تحقیقات نشان داده که استفاده طولانیمدت از شیرین کنندههای کم یا بدون کالری ممکن است منجر به افزایش ولع برای غذا خوردن و افزایش مقادیر بیشتر چربی بدن تحت عنوان «بافت چربی» شود.
شیرین کنندههای غیرمغذی همچنین با بیماریهای قلبی و مرگ زودرس، میگرن، افسردگی، زوال عقل، اختلال در میکروبیومهای روده، سرطان و مسائل شناختی، رفتاری و رشدی مرتبط هستند.
در ژوئیه ۲۰۲۳ میلادی نیز آژانس بینالمللی تحقیقات سرطان در سازمان جهانی بهداشت یک شیرینکننده مصنوعی به نام «آسپارتام» را در گروه «احتمالاً سرطانزا برای انسان» طبقهبندی کرد.
مطالعات همچنین نشان دادند که الکلهای قندی زایلیتول و اریتریتول با افزایش لخته شدن خون در بدن مرتبط هستند.
بنابراین اگر نگران مضرات شیرین کنندههای مصنوعی هستید، به چند راه حلی بنگرید که برای قطع یا کاهش حداکثری آنها پیشنهاد شده است.
دکتر دیوید کاتز، متخصص طب پیشگیری و شیوه زندگی در ایالات متحده، معتقد است که میتوان با «بازیابی جوانههای چشایی» میل به شیرینی را کمتر و در مقابل میل به دیگر طعمها را تقویت کرد؛ مانند افرادی که در مواجهه با بیماری قلبی، میل خود به مصرف نمک را کنترل میکنند.
او در توضیح میگوید: «اگر در طول روز جوانههای چشایی خود را با شکر کمتری تحریک کنید، نهتنها میل به مواد قندی در شما به تدریج کاهش مییابد بلکه نسبت به مصرف شکر هم حساس خواهید شد.»
این کار که «توانبخشی جوانههای چشایی» نامیده میشود را نیز اتفاقا باید با کاهش مصرف شیرین کنندههای مصنوعی شروع کنید تا طعمهای واقعی دوباره به زبانتان برگردند.
او میگوید: «اگر از شما بخواهم که تمام دسرهای زندگیتان را حذف کنید، احتمالاً برای خوردن آنها حریصتر خواهید شد. اما در غذاهایی که شیرین نیستند مثلا در سس سالاد، سس ماکارونی، نان و حتی چیپسهای نمکی نیز مقدار زیادی شکر و شیرین کنندههای اضافی وجود دارند. بنابراین با انتخاب نمونه بدون شکر این محصولات میتوان مصرف روزانه قند را به میزان قابل توجهی کم کرد.»