چرا یوزپلنگ سریع ترین حیوان روی زمین است؟
دانشمندان پیش از این میدانستند که حیوانات سریع معمولاً از جثه متوسطی برخوردارند. با این وجود برای آنها سوال بود که چطور حیوانی نظیر یوزپلنگ میتواند در عرض کمتر از ۳ ثانیه به سرعت ۱۰۰ کیلومتر در ساعت برسد.
حالا دانشمندان میگویند پس از سالها تحقیق دریافتهاند که ساز و کار بدن این جانوران چگونه عمل میکند و چرا حیواناتی مانند یوزپلنگ میتوانند به چنین سرعت بالایی برسند.
یک تیم بینالمللی از محققان از امپریال کالج لندن، دانشگاه هاروارد آمریکا و دانشگاه کوئینزلند و سانشاین کوست استرالیا تصمیم گرفتند تا برای پاسخ به این سوال این حیوانات را از نزدیک زیر نظر بگیرند. دانشمندان برای این کار مدلی ابداع کردند که نشان میدهد ماهیچههای حیوانات در خشکی چگونه حرکت میکند، سپس محدودیتها را در سرعت دویدن آنها ارزیابی کردند.
دکتر دیوید لابونته، از گروه مهندسی زیستی امپریال کالج لندن و نویسنده اصلی این مطالعه، در این باره گفت: «سریعترین حیوانات جهان نه فیلهای بزرگ هستند و نه مورچههای کوچک، بلکه اندازههای متوسطی دارند مانند یوزپلنگ. اما سوال این بود که چرا سرعت دویدن آنها با الگوهای منظمی که بر بیشتر جنبههای دیگر آناتومی و عملکرد حیوانات حاکم است، تطابق نمیکند؟»
آنها دریافتند که فقط یک محدودیت برای سرعت دویدن یک حیوان وجود ندارد، بلکه در واقع محدودیتها دو تا هستند: یکی سرعت انقباض ماهیچههای آنها و دیگری حداکثر توان انقباضی آنها.
به گفته آنان، حداکثر سرعت دویدن با توجه به محدودیتهای ابتدایی حیوان شامل جثه آن تعیین میشود. اولین محدودیت، که «محدودیت ظرفیت انرژی جنبشی» نامیده میشود، به این موضوع اشاره میکند که سرعت انقباض ماهیچههای حیوانات کوچکتر کمتر است.
برای تبلیغات در برترین ها کلیک کنید.