تعبیر منجمان بابلی از راز های خسوف و کسوف
ماه گرفتگی برای بابلیان باستان چیزی فراتر از پدیده طبیعی بود. آنها رویدادهای آسمانی مثل خسوف و کسوف را نشانه عذاب میدانستند. آنها حدود ۴ هزار سال پیش نشانههای مختلف خسوف یا کسوف را تعبیر و ثبت کردهاند.
محققان سرانجام پس از یک قرن توانستند راز چهار لوح که در موزه بریتانیا نگهداری میشدند را کشف و اخطارهای ۴هزار ساله بینالنهرینی را که در اوایل هزاره دوم پیش از میلاد به خط میخی نوشته شده است، تفسیر کنند.
محققان با بررسی این لوحها دریافتند که چگونه بابلیها از ویژگیهای مختلف یک خورشیدگرفتگی برای پیشبینی رویدادهای آینده استفاده میکردند.
مشاوران سلطنتی با مشاهده زمان و تاریخ یک ماه گرفتگی و همچنین حرکت سایه زمین بر روی ماه، عذاب و بدبختیهای بزرگی که سرنوشت برای یک پادشاه در نظر گرفته بود، پیشبینی میکردند. برای مثال، نوشتههای روی لوح حاکی از آن است که «کسوف در ساعت صبحگاهی» نشانگر «پایان یک سلسله» در شهر اکد در بین النهرین بود.
محققان این نوشتار مینویسند: «طالع بینی بابلی شاخهای آکادمیک از پیشگویی بود. براساس این طالعبینی، وقایع در آسمان نشانههای رمزگذاری شدهای هستند که توسط خدایان به عنوان هشدار درباره چشم انداز آینده کسانی که روی زمین هستند، قرار داده شدهاند.»
بر این اساس، «مشاهده نجومی بخشی از روش دقیق محافظت از پادشاه و تنظیم رفتار او مطابق با خواستههای خدایان بود».
مشاوران سلطنتی با ارجاع به ویژگیهای مختلف ماهگرفتگی در برابر «مجموعه آکادمیک متون نشانههای آسمانی» مقاصد آسمانها را رمزگشایی و به پادشاه در اجتناب از یک نتیجه ناگوار کمک میکردند.
گفته میشود متون روی این الواح متعلق به شهر باستانی سیپار واقع در عراق امروزی است.