آیا حافظه مغز هم تمام می شود؟

سایت برترین ها بهترین دندانپزشکان تهران

لیلا دواچی، استاد دانشگاه کلمبیا، می‌گوید حافظه برای بقا تکامل یافته است، نه برای یادآوری کامل. سیستم حافظه روی به‌ خاطر سپردن اطلاعات ضروری و سازگار با بقا متمرکز است

ممکن است تمام حافظه گوشی‌ یا رایانه‌تان را پر کنید، اما آیا می‌توانید تمام ظرفیت حافظه مغزتان را هم مصرف کنید؟

به نوشته لایوساینس، شاید پیش از امتحان یا پس از یک شب بی‌خوابی چنین احساسی داشته باشید، عصب‌شناسان می‌گویند در یک مغز سالم و معمولی، ظرفیت حافظه ثابت نیست و به‌آسانی پر نمی‌شود.

در واقع، مغز به‌جای تکیه بر تعداد مشخصی محل‌ ذخیره‌سازی، از سیستم‌های حافظه‌ای که هم‌پوشان و قابل‌تطبیق‌اند استفاده می‌کند. الیزابت کنسینگر، استاد روان‌شناسی و علوم اعصاب از کالج بوستون، توضیح می‌دهد که خاطرات فقط برای یادآوری نیستند، بلکه برای درک زمان حال، پیش‌بینی آینده و حمایت از یادگیری به کار می‌روند. مغز به‌جای ذخیره‌سازی خاطرات در یک سلول عصبی خاص، از سیستمی به نام «بازنمایی توزیع‌شده» استفاده می‌کند که در آن یک خاطره میان گروهی از سلول‌های عصبی که در نواحی مختلف مغز پراکنده‌اند پخش می‌شود. هر سلول عصبی در خاطرات گوناگون بسیاری نقش دارد، که باعث انعطاف‌پذیری و پایداری در ذخیره‌سازی اطلاعات می‌شود.

برای مثال، خاطره‌ای مانند جشن تولد ۱۲ سالگی‌تان نواحی مختلف حسی و احساسی را شامل می‌شود‌ــ مراکز بینایی، شنوایی، چشایی و پردازش هیجان‌ــ که همگی با هم فعال می‌شوند. این الگوی توزیع‌شده از فعالیت عصبی خاطره را شکل می‌دهد و هنگام یادآوری آن رویداد، همان الگو دوباره فعال می‌شود.

این روش باعث می‌شود از سلول‌‌های عصبی در ترکیب‌های گوناگون به‌طور مکرر استفاده شوند و مغز بتواند حجم زیادی از خاطرات را ذخیره کند. کنسینگر اشاره می‌کند که الگوهای هم‌پوشان بین خاطرات مرتبط به ما کمک می‌کنند تا تعمیم بدهیم و آینده را پیش‌بینی کنیم. حتی اگر برخی سلول‌های عصبی آسیب ببینند، خاطره به‌دلیل توزیع شدن در مغز ممکن است همچنان قابل‌دسترسی باشد.

پل ریبر، استاد علوم اعصاب از دانشگاه نورث‌وسترن، توضیح می‌دهد که همین ساختار شبکه‌ای حافظه عامل ظرفیت عظیم مغز است. از آن‌جا که سلول‌های عصبی در خاطرات گوناگون هم‌پوشانی دارند، تعداد ترکیب‌های ممکن به‌صورت تصاعدی افزایش پیدا می‌کند.

منبع: ایندیپندنت_فارسی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/barcomblog/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464